Keresés

Receptajánló

Fácánpaprikás

Hozzávalók 4 adagra:1 fácán     ...
<< 2024 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223
24
2526
2728293031  
Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség

Húsvéti Sonkamustra a Zsolnay Negyedben

Gasztrosuli programok a ZSÖK-ben

Húsvéti Sonkamustra a Herkules műhelyben

Április elsejére – korántsem tréfás szándékból – hirdette meg a Zsolnay Örökség Központ a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület közreműködésével második „Gasztrosuli” programját. A februári Mézkóstolót most Sonkamustra követte. A téma iránt érdeklődő közönség Dr. Szabó Géza, a falusi turizmus egyesület elnöke, érzékszervi minősítő közreműködésével Kreutz András borász, sonkamester kalauzolásával mélyült el a „sonkológia” tudományában. A magyar paraszt sonka készítésének szakmai fogásait bemutató előadást követően gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek a Húsvétra készülődők.

 

A baranyai egyesület által kidolgozott, a füstölt sonkák érzékszervi minősítésére használt rendszer szempontjait alkalmazva kóstoltak és értékeltek hat sonka mintát a szerencsés résztvevők. A szerencséjük nem csak abból állt, hogy a pécsi henteseknél hozzáférhető mintákat megkóstolhatták, hanem inkább abban, hogy megismerhették a minőségi sonkák ismérveit, és új tudásukat mindjárt értékelésbe is önthették. A sok kérdéssel és rácsodálkozással tarkított program végére már mindannyian egy kicsit sonka szakértőnek érezték magukat, és új tudást szerezhettek a nagyon népszerű és most éppen időszerű élelmiszer termékek köréből.

A kóstolt és a 20 pontos rendszerben értékelt sonkák közül öt az ilyenkor mindenki által vásárolt friss sonka volt, amelyek különböző intenzitású sóssága és füstössége utalt fiatal jellegükre. Az érett, és a hazai sonkák között szinte ismeretlen minőséget, egy két éves pécsváradi sonka hozta, amely már beilleszthető volt az olasz pármai és a spanyol serranó sonkás élmények közé. A pont értékelések átlaga meghozta az eredményeket is!

A „Sonkamustra” közönség értékelés szerinti sorrendje az alábbi:

I. Pécsváradi két éves érlelt parasztsonka (18,9 pont)
II. Gordisai érlelt parasztsonka 200 kg-os disznóból (18,3 pont) 
III. Corvinus parasztsonka (16,2 pont)
IV. Pécsi parasztsonka magán hentestől (15,2 pont)
V. Bogádi szívsonka (14,5 pont)
VI. Simontornyai parasztsonka (12,8 pont)

A kóstolt és értékelt termékek közül azok voltak a kedvesebbek résztvevőknek, amelyek szép pirosas színűek, nem túl intenzíven füstösek és csak mérsékelten sósak voltak, az állagukban pedig az omlósabb jelleg volt a meghatározóbb. Az első helyre került érlelt különlegességen kívül valamennyi tétel hozzáférhető a pécsi hentesboltokban, ill. a vásárcsarnok árusainál.

Áttekintve a szombati „Sonkamustra” eredményeit elmondható, hogy sok újdonsággal ismerkedtek meg az egyre lelkesebb résztvevők. Ugyan ezek az újdonságok nagyszüleink sonkakészítési hagyományaiból származtak, de hol készít - és főleg érlel - füstölt-pácolt parasztsonkát egy városi lakos?

A „Gasztrosuli” programok folytatódnak: 
2017.05.21. (vasárnap) 10:00-12:00: „Gazpiknik”.

Érdemes figyelni a ZSÖK és a Baranyai Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület facebook oldalait (https://www.facebook.com/zsolnaynegyed/?fref=ts illetve https://www.facebook.com/Baranya-Megyei-Falusi-Turizmus-K%…/) , mert regisztrációval mindegyik hozzáférhető!

Pécs, 2017. április 3. 
Dr. Szabó Géza elnök

Baranya